Levenskunst

14 mei 2012. ‘Het kunstzinnig bezig zijn en het kijken naar kunst biedt handvatten voor het dagelijks leven, om levenskunstenaar te worden…’ Deze woorden beletteren al tien jaar mijn cursusfolders en zijn volgens mij nog steeds niet aan bederf onderhevig.

Toch wil ik het verruimde kunstbegrip van Joseph Beuys er eens bij halen: Jeden Mensch ist ein Künstler. Met deze uitspraak veegde hij volgens mij indertijd flink de vloer aan met de elitaire kunstscene, want voordat je jezelf kunstenaar mocht noemen had je op zijn minst een academische opleiding nodig. Ik geloof vast en zeker dat elk mens in potentie een schepper, een creator is. En of dat nou schilderen, beeldhouwen, tuinieren, musiceren, koken, opvoeden of schoonmaken is dat maakt niet uit.

Afgelopen zaterdag vierde ik met 14 vriendinnen en twee zussen m’n verjaardag in de Aardewerkplaats. Nog niet eerder had ik mijn geboortedag op deze vriendinnelijke manier gevierd maar ik moet zeggen: een aanrader! Want wat heb ik genoten van dit samenzijn. Heerlijk gegeten, gedronken, gelachen en gedanst (tamelijk uitbundig) en gezusterlijk over de akkerranden gewandeld. Het leek ook alsof iedereen elkaar al jaren kende, en dat gold voor een aantal ook zo maar lang niet voor iedereen. Wat ik bedacht was dat al deze vrouwen – hoe verschillend ook – iets gemeen hebben namelijk de kunst van leven. En dat is volgens mij nog steeds de belangrijkste kunstvorm.