Jaarprogramma schilderen 2016/2017

De cursus bestaat uit vier blokken van zes lessen en is te volgen op: dinsdag- en woensdagochtend. Gemiste lessen kunnen bij de andere groep worden ingehaald. Er kan gekozen worden voor een of meerdere blokken. Voor data zie: agenda

Tijd:

De cursussen zijn van 9.30 tot 11.45 uur.

Prijs:

€110,- inclusief materiaal koffie en thee.

 

 

 

 

 

 

Blok 3 : ‘Beweging in de kunst’

In deze cursus laten wij ons inspireren door het thema ‘beweging’. ‘Panta Rhei’, alles stroomt, alles beweegt (Heraclitus). Beweging in een schilderij is er natuurlijk niet werkelijk maar is een illusie die kan worden opgewekt. Het kan een schilderij spannend maken en een belangrijk element van de compositie zijn. Er zijn diverse manieren om beweging in een schilderij aan te brengen. Het kan door vlakverdeling, door opvallende penseelstreken of lijnen in een bepaalde richting. Het kan ook een manier van werken zijn zoals Jackson Pollock (1912-1956) waarbij de handeling uitgangspunt is (Actionpainting). Niet wat er afgebeeld wordt is van belang maar het in het werk zijn van de kunstenaar door de spontane handeling van het maken.

Materiaal: vrij.

Start: 23 en 24 januari 2018

 

Blok 4: ‘Geen Gezicht’

‘Geen Gezicht’ is het thema van de laatste schildercursus van dit seizoen, met een knipoog naar het beroemde onderschrift van de Belgische kunstenaar René Magritte bij zijn schilderij met de pijp  ‘Ceci n’est pas une pipe (dit is geen pijp). Deze tekst geeft aan dat een schilderij niet de voorstelling is maar slechts een verwijzing naar de voorstelling. Magritte vond het de taak van de kunstenaar om de realiteit in een ander kader te plaatsen. ‘Geen Gezicht’ kan ons uitdagen meer naar de essentie van een persoon te zoeken dan te kijken naar de zuivere anatomische juistheid.

Materiaal: verschillende schilder- en tekenmaterialen.

Start: 7 en 8 maart 2018